Disculpeu el retard! Com sol passar, per molt greu que em sàpiga, altra vegada us presento una recepta a pilota passada: els panellets! I, tanmateix, no vull deixar de fer-ho, perquè la meva «campanya bloguera» particular de la darrera Castanyada va ser tot un èxit. Sou totes i tots tant previsors —infinitament més que jo mateix!— que en un sol mes vàreu visitar la recepta de l'any passat gairebé mil vegades! D'això se'n diu tenir una autèntica «febre pel panellet». Espero que d'entre tots els centenars de visitants, algú l'imprimís i en tragués profit. En tot cas, us ho agraeixo de tot cor: mil gràcies! (Una per cada visita...!)

L'any passat ja us vaig explicar profusament quin significat tenen per a mi aquests dolços de Tots Sants. Els motius que em mouen una vegada rere l'altra a fer-ne no canvien: continuen completament vigents! I la recepta de massapà per a panellets que us proposava en aquella ocasió s'ajusta perfectament a les meves expectatives, amb la qual cosa no sento la necessitat —de moment!— de fer-hi cap canvi. Té sentit, doncs, que us atabali altra vegada amb una recepta similar? Sobretot, ara que tothom té els panellets «re-païts» i ja està en procés de digestió dels turrons, polvorons i dolços de Nadal?


Permeteu-me que us digui que, des del meu punt de vista, sí...! La de 2014 ha estat una tardor estranya: de canvis, d'alguna pèrdua important i, afortunadament, també d'algun guany, adquisició o retrobament. Tot just ara, en ple hivern i després de les merescudes vacances de Nadal, torno a estar una mica situat. Durant aquests darrers mesos no he deixat de practicar la cuina dolça. Tanmateix ho he fet d'una manera més pausada, perquè l'entorn no em resultava ni tan còmode ni tan inspirador com abans. La falta d'una bona connexió a la xarxa tampoc no m'ha permès fer crònica al blog de les receptes que preparava. I ja ho veieu: han passat els dies i aquí em teniu publicant una recepta de panellets després de Reis!
Però deixeu-me que, sense fer-ne gaire difusió —no cal pas que a aquestes altures agafi fama de «trasnochado»—, comparteixi imatges, gustos i, tal vegada, alguna olor! En primer lloc, perquè, pel que he vist aquest 2014, els panellets us entusiasmen; i, en segon lloc, perquè aquesta vegada van fer furor entre la família. En vaig fer de tres menes: 1) de pinyó (com sempre!); 2) de llimona (sense essència); i, 3) de «codonyat de poma» (d'aquesta manera, també enteneu el perquè de la darrera recepta, un farciment de luxe!).
Aquí us els deixo, per si teniu curiositat! Si, malgrat tot, la imatge d'uns panellets després del Nadal us sembla excessiva, l'1 de novembre de 2015 —i dels anys successius...— ens tornarem a retrobar!
Panellets 2014
Partint altra vegada d'una base de massapà sense patata ni moniato, aquesta vegada us proposo dues noves variants de panellets que tenen com a referents receptes clàssiques: uns panellets de «codonyat» de poma i uns panellets de llimona sense aromes artificials. I els de pinyons, que no faltin a taula!
Ingredients
Per als panellets de pinyó:
Per als panellets de «codonyat» de poma i vainilla:
Panellets de «codonyat» de poma
Per als panellets de llimona:
Panellets de llimona
Preparació
Per al massapà (un dia abans):
- Consulteu el procediment d'elaboració a la recepta de panellets del 2013.
Per als panellets de pinyó:
- El dia abans de fer els panellets prepareu un almívar amb el mateix pes d'aigua que de sucre (per exemple, 50 i 50 gr). Feu que arrenqui el bull, traieu-lo del foc i deixeu-lo refredar.
- Barregeu el rovell amb 20 gr de l'almívar. Poseu els pinyons en un bol petit i mescleu-los amb aquesta preparació. Reserveu-ho a la nevera tapat amb film transparent durant una nit. De tant remeneu-ho perquè els pinyons quedin ben impregnats de la mescla de rovell amb almívar. (Aquest procés es fa perquè, a l'hora de formar els panellets, els pinyons s'enganxin bé.)
- Traieu una part del massapà de la nevera (375 gr) i deixeu-la temperar una estona.
- Dividiu la massa en cinc parts iguals de 75 gr, doneu forma de cilindre a cada part (d'uns tres centímetres de diàmetre) i talleu cada cilindre en cinc peces. Us sortiran 25 porcions petites de 15 grams cadascuna. Si cal enfarineu la superfície de treball amb sucre de llustre perquè la massa no s'enganxi.
- Amb les mans, doneu forma de bola a cada peça. Traieu els pinyons de la nevera. Una darrera l'altra, passeu les boles pel preparat de pinyons i, amb les mans, procureu que hi quedin ben enganxats. (Malgrat que la barreja de rovell i almívar ajuda a enganxar els pinyons, és una feina laboriosa: haureu de prémer els pinyons perquè no caiguin en pintar els panellets.)
- Poseu els panellets en una safata amb paper de forn i pinteu-los amb ou batut.
- Enforneu-los a 225 °C durant 6 1/2 minuts. No cal que es coguin. Només s'han d'assecar i enrossir una mica de l'exterior. Si els deixeu massa estona hi ha perill que el massapà es desfaci o bé que s'assequin de dins.
- Si voleu que quedin ben brillants, quan els tragueu del forn, pinteu-los amb una mica de l'almívar sobrant.
Per als panellets de «codonyat» de poma i vainilla:
- Traieu una part del massapà de la nevera (270 gr), partiu-la per la meitat i reserveu la que no utilitzeu.
- Feu dues tires de «codonyat de poma» de 1 x 1 x 14 cm.
- Afegiu un polsim de vainilla en pols al massapà i barregeu-lo bé.
- Feu un rectangle de massapà d'aproximadament 14 x 7 cm. Poseu-hi al damunt la tira de codonyat i emboliqueu-lo bé. Procureu que la unió quedi ben regular. Deixeu reposar uns minuts aquest rotlle a la nevera perquè agafi consistència.
- Repetiu les operacions 3-4 amb el massapà reservat.
- Poseu sucre de llustre en plat gran, traieu els rotlles de la nevera i arrebosseu-los. Amb els dits, retireu el sucre sobrant.
- Talleu cada rotlle en 7 porcions de 2 cm. Poseu els panellets en una safata amb paper parafinat i coeu-los a 225 °C entre 6 i 7 minuts (amb el forn preescalfat). Només s'han d'assecar. Si els deixeu massa estona hi ha perill que el massapà es desfaci o bé que es caramel·litzi el sucre.
- Un cop passat aquest temps, traieu-los i deixeu-los refredar una estona al damunt de la safata. Si no, en manipular-los se us aixafaran. Després passeu-los a una reixa perquè acabin de perdre temperatura.
Per als panellets de llimona:
- El dia abans de fer els panellets, poseu el sucre a dins d'un tàper petit, afegiu-hi les dues gotes de colorant groc, tapeu-lo i sacsegeu-lo bé per repartir el colorant. Acabeu de desfer els grumolls de color amb els dits perquè el sucre prengui una tonalitat uniforme.
- Afegiu-hi la meitat de la pell de llimona sense la part blanca, torneu-ho a tapar i sacsegeu-ho bé altra vegada perquè el sucre s'aromatitzi bé. Deixeu-ho reposar tota una nit.
- L'endemà traieu una part del massapà de la nevera (270 gr). En un bol petit barregeu-lo amb la ratlladura de l'altra meitat de la llimona i la pell de llimona confitada.
- Dividiu la massa en porcions petites d'uns 20 grams cadascuna. Us en sortiran 14 o 15. Amb les mans, doneu forma de bola a cada peça.
- Traieu la pell de llimona del sucre i amb les puntes dels dits desfeu els grumolls que s'hi hagin format a causa de la humitat de la pell. Passeu les boles pel sucre aromatitzat i arrebosseu-les bé. Poseu-les en una safata d'anar al forn amb paper parafinat.
- Enforneu els panellets a 225 °C entre 6 i 7 minuts (amb el forn preescalfat). Si els deixeu més, el sucre es caramel·litzarà.
- Un cop passat aquest temps, traieu-los i deixeu-los refredar una estona al damunt de la safata. Si no, en manipular-los se us aixafaran. Després passeu-los a una reixa perquè acabin de perdre temperatura.
