[23] «Amb el menjar no s’hi juga!»

Avui, 19/12/2013, és un dia molt especial. Celebrem el naixement de l'Ada, l'última neboda (filla, néta...) de la família, i, per fer més dolça l'existència dels dos nebots «grans» (que possiblement se sentiran una mica destronats), els regalo un joc: «El joc del tiet malparit». Teniu raó! L'he batejat amb un nom una mica irreverent, no apte ni per a l'edat de les criatures (7 i 5 anys), ni per a la franja horària diürna. Però l'explicació és força simple.

Galetes Ada 1

De vegades els tiets en som molt, de malparits:

  1. Sabem que els dentistes són cars, que els pares controlen l'ingesta de sucre dels petits, i, en canvi, fem tots els possibles perquè s'omplin el pap de coses dolces.
  2. Sabem que els pares no paren de repetir que «amb el menjar no s'hi juga» i el primer que se'ns acudeix és regalar als nebots un joc de galetes, perquè triïn, remenin, mosseguin, no s'acabin el que han començat i deixin la casa plena d'engrunes.
  3. Els regalem unes boniques galetes de tres colors i resulta que és un joc «educatiu»: els fem rumiar abans de llançar-s'hi com hienes i clavar-hi les dents. I, per si fos poc, a les instruccions els diem que s'imaginin que ens els menjarem totes les galetes de color vermell, de color blau o de color verd!

S'ha de ser dolent, no?

Galetes Ada 2

Fem un petit flashback! Aquest obsequi és la confluència de tres fils narratius diferents.

Història número 1: Fa uns anys, per un aniversari o un sant, en Jordi i la Maren em van regalar una caixeta de tallapastes amb totes les lletres de l'abecedari. Són lletres força petites i, per tant, no sempre és fàcil trobar-los usos. En realitat, fins ara només les havia utilitzat una sola vegada per «incrustar» el nom al damunt d'una empanada de tonyina a l'estil gallec. Però mai per fer unes postres o galetes: les galetes d'aquesta mida no omplirien ni un queixal. Però amb l'arribada dels nens tot canvia, sobretot, quan comencen a llegir i escriure.

Història número 2: Fa molt temps que portava de cap regalar unes galetes decorades i decoratives als nens. El «tió» ja els n'havia cagat unes fa cinc anys: galetes de mantega decorades amb glaça reial amb les cares dels tres Reis d'Orient. Però cinc anys són molts. Llavors el petit (ara mitjà!) no tenia ni un any: era un «tap de bassa»! I aquesta vegada tenia ganes de regalar-los una cosa diferent, per penjar a l'arbre de Nadal. Si no tingués el vici de buscar continuament receptes a la xarxa, segurament hauria fet unes «galetes vitrall». Són espectaculars i ja fa temps que tinc ganes de fer-ne. Però fa un parell de setmanes, navegant per Internet vaig espetegar a Mensaje en una galleta, el magnífic blog de Míriam i Estíbaliz, i em va agradar molt la proposta de galetes multicolors. Vaig haver de provar-les de seguida! I, després d'un primer intent força exitós, vaig decidir que el regal aniria en aquesta direcció. L'idea del joc s'ha anat desenvolupant per si sola a posteriori.

Galetes Ada 3

Història número 3: Bé... Aquesta història tot just comença ara. És el naixement de l'Ada. En tot cas, els dos jocs de galetes —un per a cadascun dels nebots «grans»—, a més de ser un regal dolç per jugar, decorar l'arbre i «llepar-se els bigotis», només pretenen posar de manifest que a partir d'ara la «diarquia» es converteix en «triumvirat». Fins avui l'idea de tenir una germaneta era només això: un pensament. Ara ja és una realitat!

Tal com ja he esmentat, la recepta i les tècniques d'execució de les galetes són originals de Mensaje en una galleta, sense a penes variacions —llevat de l'aroma, que en aquest cas és de flor de taronger—. L'única diferència és que, per manca de maquinària, les instruccions que us proposo jo són per fer les galetes a mà.

La idea del joc és pròpia, gairebé casual, i no té secrets. Es pot adaptar perfectament a l'edat dels destinataris i a les necessitats de cadascú.

Per cert... a la tercera fotografia veureu un joc sencer de galetes. Algú descobreix quins tres noms s'hi amaguen?

«El joc del tiet malparit»

Instruccions

  1. Si els pares encara són a l'hospital amb la germaneta, demaneu ajut als avis o als tiets!
  2. Amb molt de compte, traieu les galetes de la bossa de cel·lofana i poseu-les a dins d'una safata gran. Vigileu que no us caiguin, perquè es trenquen fàcilment! (Si no, pregunteu-ho al tiet, que en va destrossar gairebé mitja safata!)
  3. Abans de menjar-vos les galetes, jugueu-hi. Recordeu que n'haureu de penjar alguna a l'arbre de Nadal.

Descobriu el secret

  1. Quin secret amaga aquest joc? Descobriu-lo!

Jocs de llengua

  1. Quants noms de persona es poden escriure amb les galetes que t'han regalat?
  2. I paraules que no siguin cap nom de persona?
  3. Quina és la paraula més llarga que es pot fer amb aquestes galetes? Quantes lletres té?

Jocs de matemàtiques

  1. Quantes galetes hi ha en total? Quantes n'hi ha de cada color?
  2. Si el «tiet pastisser» se't menja les galetes vermelles, quantes te'n queden? I si se't menja les verdes? I les blaves?
  3. Quantes galetes hi ha de cada lletra?
  4. Si et menges tres galetes ara, quantes te'n quedaran per penjar a l'arbre?
  5. Si menges dues galetes, en dones una a l'avi, una a la iaia, una a cada tiet, una a la mare i una altra al pare, quantes te'n queden?
  6. Divideix el nombre de galetes per 2, multiplica el resultat per 10, fes-hi l'arrel quadrada... (A no, que per fer això ja s'ha de ser un «professional de les matemàtiques»!)

Galetes de colors

Recepta a: [post_url] Data de publicació: [post_date]

Ingredients

Unitats Mètric Volum Ingredient
225 gr de mantega a temperatura ambient
150 gr de sucre de llustre
2 c/p de sucre de vainilla
1 pessic de sal
1 ou petit (P) semibatut
2 c/p d'aigua de flor de taronger
420 gr de farina de rebosteria
colorants alimentaris vermell, verd i blau

Preparació

  1. Una bona estona abans de començar la recepta, traieu la mantega i l'ou de la nevera. Talleu la mantega a daus perquè es temperi més ràpidament.
  2. Poseu la mantega en un bol gran i, amb una cullera de fusta, treballeu-la bé fins que sigui cremosa. Incorporeu-hi el sucre de llustre, el sucre de vainilla i la sal i torneu-la a treballar.
  3. Afegiu-hi l'ou semibatut i l'aigua de flor de taronger. Barregeu-ho bé fins que tots els ingredients estiguin ben incorporats.
  4. A continuació, incorporeu-hi la farina en dues tandes. Reserveu-ne una part (aprox. 50 grams) per enfarinar el taulell.
  5. Quan la massa sigui uniforme, enfarineu el taulell, amasseu-la una mica amb les mans i afegiu-hi la farina necessària fins que deixi d'enganxar-se als dits i canviï de textura.
  6. Dividiu la massa en dues parts. La primera, deixeu-la amb el color natural. La segona, dividiu-la altra vegada en tres parts i tenyiu-les amb colorants alimentaris en pasta. Si cal, utilitzeu guants per no embrutar-vos les mans i aconseguir un color uniforme.
  7. Estireu la massa de color neutre entre dos fulls de paper de forn fins que tingui el doble del gruix que tindran les galetes. Estireu també les masses de colors i deixeu-ne una làmina relativament fina. Reserveu-ho tot ben pla a la nevera un mínim de dues hores. Aquestes galetes necessiten fred!
  8. Un cop la massa neutra sigui dura, traieu-la de la nevera, estireu-la fins a obtenir una làmina d'un gruix d'entre 3 i 5 mm i talleu les galetes amb tallapastes de diferents formes. Amasseu els retalls, torneu-los a estirar i acabeu de tallar les galetes fins que ja no us quedi massa.
  9. Traieu les masses de colors d'una en una i estireu-les fins a obtenir una làmina d'entre un i dos mil·límetres de gruix. Com més fina, més costarà de treballar a posteriori.
  10. Marqueu tantes formes com siguin necessàries (segons les galetes de color neutre que hagueu obtingut) i, si en teniu, marqueu-hi lletres amb els tallapastes petits. No les separeu, encara. Deixeu-les tapades una bona estona a la nevera perquè la làmina torni a agafar consistència.
  11. Per tandes, aneu traient les làmines de colors de la nevera, separeu les formes amb molt de compte i poseu-les al damunt de les galetes de color neutre. Amasseu els retalls i repetiu l'operació fins que s'acabi la massa. Al final, deixeu les galetes muntades (de dos colors) altra vegada una bona estona a la nevera. Abans d'enfornar-les, amb una canya de beure feu-hi un foradet a la part superior.
  12. Preescalfeu el forn a 180 °C. Enforneu les galetes durant 7 minuts i traieu-les. Apagueu el forn i deixeu-lo amb la porta tancada durant 5 minuts. A continuació, torneu a posar-hi les galetes i deixeu-les-hi 20 minuts més amb el forn apagat. D'aquesta manera, no perdran el color. A mig procés, gireu la safata perquè es coguin uniformement.
Galetes Ada 4

RECURSOS

La recepta

 

Comenta aquesta recepta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots utilitzar les etiquetes i atributs d'HTML següents:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>